![]() |
*Gambar ihsan uncle Google |
Hi & Assalamualaikum semua!
Siapa dulu tak
suka puding karamel sebab selalu beli/ orang bagi tapi rasa pahit
bila makan (ke aku je pelik rasanya?). Semalam punya semalam, cousin aku
buatkan then aku rasa. Lepas tu dia repeat buat sebab aku nak makan lagi hehe. Masalahnya my cousin buat tak rasa pahit & manis je. Secukup rasa. Aku
dah skodeng masa dia buat & dah korek resepi khas untuk korang. So yah aku
nak share cemana, bagaimana, how buat puding karamel yang meletopssss.
Bahan:
-
¾ tin susu pekat manis
-
1 tin susu cair
-
5-6 biji telur
-
Esen vanilla
Bahan gula hangus:
-
1 ½ cawan gula pasir
-
3 cawan air
Cara-cara buat gula
hangus:
1. Masukkan gula & biarkan hingga perang (api jangan besar sangat ok). Tambahkan sikitair bila
gula dah mula cair & tukar warna.
2.
Tutup api & masukkan gula hangus tersebut ke dalam bekas.
Cara-cara:
1.
Telur dipukul tetapi jangan sampai berbuih. Then
masukkan bahan-bahan lain (susu pekat manis, susu cair, esen vanilla). Kacau
hingga sebati.
2.
Tuang ke dalam bekas yang dah diisi dengan
gula hangus tadi.
3.
Then kukus selama 10-15 minit @ hingga masak
(api sederhana).
4.
Bila dah masak, biarkan selama 2-3 minit & tunggu sejuk then simpan dalam peti
ais.
5.
Pastu apa lagi, makan laaaah hahaha
Nanti dah try buat, bagi aku rasa tau. Ok lah, bye semua.
No comments:
Post a Comment