Sunday, 13 May 2018

Puding Karamel

*Gambar ihsan uncle Google


Hi & Assalamualaikum semua!
      Siapa dulu tak suka puding karamel sebab selalu beli/ orang bagi tapi rasa pahit bila makan (ke aku je pelik rasanya?). Semalam punya semalam, cousin aku buatkan then aku rasa. Lepas tu dia repeat buat sebab aku nak makan lagi hehe. Masalahnya my cousin buat tak rasa pahit & manis je. Secukup rasa. Aku dah skodeng masa dia buat & dah korek resepi khas untuk korang. So yah aku nak share cemana, bagaimana, how buat puding karamel yang meletopssss.

Bahan:
-          ¾ tin susu pekat manis
-          1 tin susu cair
-          5-6 biji telur
-          Esen vanilla

Bahan gula hangus:
-          1 ½ cawan gula pasir
-          3 cawan air

Cara-cara buat gula hangus:
1.      Masukkan gula & biarkan hingga perang (api jangan besar sangat ok). Tambahkan sikitair bila gula dah mula cair & tukar warna. 
2.       Tutup api & masukkan gula hangus tersebut ke dalam bekas.

Cara-cara:
1.       Telur dipukul tetapi jangan sampai berbuih. Then masukkan bahan-bahan lain (susu pekat manis, susu cair, esen vanilla). Kacau hingga sebati.
2.       Tuang ke dalam bekas yang dah diisi dengan gula hangus tadi.
3.       Then kukus selama 10-15 minit @ hingga masak (api sederhana).
4.       Bila dah masak, biarkan selama 2-3 minit  & tunggu sejuk then simpan dalam peti ais.
5.       Pastu apa lagi, makan laaaah hahaha

Nanti dah try buat, bagi aku rasa tau. Ok lah, bye semua.

No comments:

Post a Comment

Puding Karamel

*Gambar ihsan uncle Google Hi & Assalamualaikum semua!       Siapa dulu tak suka puding karamel sebab selalu beli/ orang bagi ...