Monday, 26 February 2018

Hokkaido Chiffon Cake

Actually gambar ni ihsan dari Google,
yang aku buat tak sempat snap gambau.
Tapi rupa dia macam ni nanti ya.

Assalamualaikum & hi,
      Gais, dah makan ke? Saja je tanya. Aku belum makan, malas nak turun kafe (“tak tanya pun”). Hari ni aku tak ada kelas jadi peratus malas untuk keluar bilik tu besar. Petang nanti baru aku beli makanan kat bawah blok (kedai bawah blok tu mula buka petang). FYI bilik aku & kafe jauh. Bagi aku, kalau jalan tu kira peluh boleh menitik jugak. Belum kira kalau nasib tak baik kena kejar dengan adik-adik Berry (beruk). Harapnya cik gastrik dapat berbaik dengan aku hari ni huhu. Actually aku teringat Hokkaido Chiffon Cupcake yang my cousin & aku buat. Entah hari tu boleh tiba-tiba ter-buat. Masa tu aku buat kat rumah cousin, asrama UKM tak ada oven. So ni resepinya.

Resepi Hokkaido Chiffon Cupcake (bukan pokkai-do)
·         Bahan A
-          3 biji kuning telur
-          20 gram gula kastor (blend halus gula pasir kalau tak ada gula kastor)
-          40 ml minyak jagung
-          40 ml susu segar
-          60 gram tepung kek

·         Bahan B
-          3 biji putih telur
-          40 gram gula kastor

·         Bahan kastard
-          200 ml susu segar
-          1 ½ tbsp kastard
-          1 tbsp gula kastor

·         Bahan whipped cream
-          1 cawan whipping cream
-          2 sudu gula aising

·         Cara penyediaan
-          Langkah 1
Pukul kuning telur & gula hingga kembang. Then masukkan minyak & susu. Kacau sehingga rata

-          Langkah 2
Ayakkan tepung & masukkan ke dalam adunan. Kacau rata dan letak tepi (A)

-          Langkah 3
Pukul putih telur hingga kembang then masukkan gula & pukul lagi hingga kental (B)

-          Langkah 4
Satukan adunan B ke dalam A secara berperingkat. Kacau secara perlahan menggunakan spatula

-          Langkah 5
Masukkan adunan ke dalam bekas cupcake & bakar suhu 140 selama 25-30 minit (depend on oven korang)

-          Langkah 6
Satukan semua bahan kastard & masak sehingga kental & berkilat. Then sejukkan

-          Langkah 7
Pukul whipping cream bersama gula sehingga kental. Tapi jangan sampai over whipped ek

-          Langkah 8
Satukan whipping cream dengan kastard tadi & masukkan ke dalam piping bag

-          Langkah 9
Lubangkan tengah-tengah cupcake (aku lubangkan guna chopsticks je hehe) yang dah siap dibakar then picitkan cream hingga penuh. Simpan dalam peti sejuk then boleh makan

-          Langkah 10
Kemas dapur kau

      Ok done! Makan tu jangan lupa baca Bismillah dulu eh & jangan lupakan aku. Ok, bye!


No comments:

Post a Comment

Puding Karamel

*Gambar ihsan uncle Google Hi & Assalamualaikum semua!       Siapa dulu tak suka puding karamel sebab selalu beli/ orang bagi ...